Блог | Aspirator.bg - Кухненски аспиратори и уреди за вграждане

Различните типове аспиратори и как да изберем най-добрия за нас - доверете се на експерта в уредите за вграждане.

Различните типове аспиратори и как да изберем най-добрия за нас 

 

Видове аспиратори и препоръки за тяхната експоатация. Вашият нов аспиратор, мощен, хубав и луксозен, евтин или скъп, стенен, окачен, за вграждане или телескопичен аспиратор или ефективен абсорбатор – най-актуалните оферти ще намерите при нас на атрактивните цени.

Кухнята все повече и повече се превръща в място, където семейството прекарва голяма част от времето си.  Един от основните начини да направим кухнята по-привлекателна е като подобрим въздуха в помещението.  Почти всички дейности, които извършваме в кухнята, влошават качеството на въздуха и го правят богат на миризми, дим, влага, мазни пари и остатъчна топлина.  Щом като усетим някой от тези замърсители, почти мигновено отваряме прозорец,  за да проветрим. Често тази естествена вентилация върши работа – особено зимата (заради температурните разлики на въздуха в помещението и извън него), но пък води до други недостатъци – увеличава се кондеза, изстива помещението и се натрупват замърсители в ъглите, където естествената вентилация е безсилна.

Решението на проблема е лесно и ефективно:


Оборудваме кухнята с аспиратор, който успешно ще пречиства въздуха и ще се грижи за здравето и комфорта ни в кухнята.


Островен тип ( Монтаж за таван )


Изключително ефектни, дизайнерски аспиратори. Създадени са да бъдат поставени в големи кухни, които имат няколко куненски блока, единият от които е островен тип и в него се намират котлоните и фурната.


Аспиратор коминен тип ( За монтаж за стена )


Стилни и ефектни аспиратори, които можете да намерите в различна широчина и височина на комина. Много практични са аспираторите, които може да ползвате и като полици за подправки да речем. Придават стил на кухнята и доставят удоволствие. Това са така наречените Т-образни аспиратори.

Аспиратор тип навес


Тези аспиратори са създадени да се поставят в кухненски шкафове тип навес. Изключително дискретни са и почти не се забелязват.

Аспиратори за вграждане ( пълно вграждане )


Тези аспиратори са вградени в кухненските шкафове и изглеждат като част от тях.Стилни и елегантни, а вече и мощни те не нарушават визията на вашата кухня като остават напълно скрити, но разбира се не за сметка на ефективността.

Традиционен / стандартен аспиратор ( Балконски тип аспиратор )


Най-разпространените аспиратори. Поставят се над котлоните за готвене. Управлението е в предната част на аспиратора. Ефтини и добри решения за всяка кухня.


Телескопични аспиратори за вграждане


Много добри решения за малки кухни, където всеки сантиметър е от значение. Името им не е случйано, когато аспиратора ви е необходим трябва просто да го издърпате. Той е монитран на шейна и излиза над котлоните.


Декоративен абсорбатор ( монтаж за стена )


Дизайнерски абсорбатори, които придават на кухнята модерен и изтънчен вид. Тези решения са за ценители и хора с добри финансови възможности. Последните тенденции в този вид аспиратори са така наречените на наклонени аспиратори или вертикални аспиратори.

Има два основни типа аспиратори – декоративни аспиратори и  аспиратори за вграждане.

Декоративните аспиратори са подходящи за стенен монтаж и са отлично допълнение за кухнята. Tова са аспираторите – тип камина, тип навес Т-образен, наклонени, с ретро дизайн, ъглов или таванни. В зависимост от Вашия вкус може да се насочите към съответното дизайнерско изпълнение.

Аспиратор коминен тип (Chimney) - Стилни и ефектни аспиратори, които можете да намерите в различна широчина и височина на комина. Много практични са аспираторите, които може да ползвате и като полици за подправки да речем. Придават стил на кухнята и доставят удоволствие.

Аспиратор тип навес (Canopy) -Тези аспиратори са създадени да се поставят в кухненски шкафове тип навес. Изключително дискретни са и почти не се забелязват.

Традиционен / стандартен аспиратор (Conventional) - Най-разпространените аспиратори. Поставят се над котлоните за готвене. Управлението е в предната част на аспиратора. Евтини и добри решения за всяка кухня.

Декоративен абсорбатор (Decorative) - Дизайнерски абсорбатори, които придават на кухнята модерен и изтънчен вид. Тези решения са за ценители и хора с добри финансови възможности. В тази категория спадат и най-новото поколение аспиратори, така наречениете, вертикални аспиратори. Изключително красиви, елегантни и фунционални със своята периметрална аспирация те улавят всеки дим и пара отделени по време на готвене при това „щадящи“ вас и вашата глава.

Аспираторите за вграждане се предпочитат за кухни, в които те няма да са акцент, но се изисква да вършат перфектна работа. Тези аспиратори са вградени в кухненските шкафове и изглеждат като част от тях.Стилни и елегантни, а вече и мощни те не нарушават визията на вашата кухня като остават напълно скрити, но разбира се не за сметка на ефективността. Предлаганите варианти са телескопични, за пълно вграждане, вградени в кухненския плот.

Телескопични аспиратори за вграждане - Много добри решения за малки кухни, където всеки сантиметър е от значение. Името им не е случйано, когато аспиратора ви е необходим трябва просто да го издърпате. Той е монитран на шейна и излиза над котлоните.

Аспиратори за вграждане ( пълно вграждане ) - Тези аспиратори са вградени в кухненските шкафове и изглеждат като част от тях.Стилни и елегантни, а вече и мощни те не нарушават визията на вашата кухня като остават напълно скрити, но разбира се не за сметка на ефективността.

Аспиратори комбинирани вградени в кухненския плот( Downdraft) - Тези аспиратори са комбинирани и вградени в кухнеския плоти изглеждат като част от кухненските котлони .Стилни и елегантни, а вече и мощни те не нарушават визията на вашата кухня като остават напълно скрити, но разбира се не за сметка на ефективността.

 

Как да изберa правилния капацитет?

Капацитетът на аспиратора трябва да съответства на кубатурата на помещението, където ще работи. За целта се използват следните формули:

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 6

(При нормална ежедневна употреба: готвене на традиционни ястия, варива или печене на ястия с нисък интензитет на отделяне на миризми).

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 12

(При интензивно използване: пържене или печене (барбекю, скара и т.н.) на ястия със силно отделяне на миризми). Формулата изчислява необходимия капацитет за обмен на въздуха от 6 до 12 пъти за един час работа на аспиратора.

Пример: Вашето помещение е с големина от 20 ми височина 2.5 м, аспираторът трябва да е с капацитет в следния диапазон: 300-600м3 /h

20мх 2.5х6 = 300м3/h

20мх 2.5х12 = 600м3/h

Ширината на аспиратора трябва да е по-голяма от тази на готварския плот. Най-разпространени ширини са 60 и 90 сантиметра. Предлагат се и модели с ширина 50см, 80см, 100см, 110см и 120см.

Препоръчително е аспиратора да се включи 5-10 минути преди началото на готвене и още толкова да се остави да работи след като приключите. Това е с цел да се премахнат, ако има остатъчни миризми. Някои модели се предлагат с бутон-таймер за отложено изключване 5,10 или 15 минути.

Мощността на аспиратора измерена в Wat/hour не е ключов елемент при избора на Вашия електроуред, това измерване определя енергийния клас, а не ефективността. Най-важният компонент е капацитетът на аспириране, който може да се постигне с изключително ниско ниво на консумация на електроенергия.

Това е възможно благодарение на турбинни мотори, при които имаме различен тип на завихряне на въздуха и много по-голяма ефективност за всяка единица заряд, използвана от мотора.

Има значение изборът на режима на работа на аспиратора - отвеждане или рециркулация на въздуха (абсорбиране).

По-ефективно е отвеждането на въздуха, тъй като по този начин се премахват парите и миризмите. Изгражда се тръбен път и въздуха се извежда извън помещението.

От много голяма важност е да се подсигури навлизането на свеж въздух в помещението. Това се осъществява чрез така наречения Компенсационен отвор, като през него преминава въздух от друго помещение или от външната среда. Това е от ключово значение, защото ако не се подсигури приток на свеж въздух, в един момент е възможно да се образува вакуум, а в такава среда аспираторът започва да работи неефективно.

Монтажът е друг важен момент, от който зависи нормалното функциониране на този електроуред.

Ключовото при монтажа на вашия аспиратор, когато ще работи в режим на отвеждане на въздуха, е да му се осигури въздуховод и изход, който отговаря на стандартния диаметър при съответния модел.

Има два стандарта за диаметъра на тръбата, чрез която ще бъде отведен въздухът:

Ф120 – Тръбен път с такъв диаметър се използва при модели, подходящи за помещения до 20м2 и се среща по-рядко.

Ф150 – Това е по-често срещаната големина на въздуховодите. И съответно се използва за помещения с големина над 20м2.

Ако имате възможност, е добре да осигурите и изход със съответния диаметър. Разбира се, аспираторите в повечето случаи са окомплектовани с преходник от 150ф към 120ф, така че, ако нямате възможност да осигурите правилен изход на вашия уред, можете да използвате и този тип устройство. Това не е желателно, тъй като ще има увеличение на нивото на шум и капацитетът на мотора ще се намали.

Препоръчително е чупките да са минимално количество и да не се прави редукция на тръбния път (или ако има редукция, да е не повече от една и да бъде максимално близко до изхода). Също така трябва да се осигури минимум 40 см. вертикален път на тръбите на аспиратора, преди да се направи чупка за хоризонталното им отвеждане.

Меките алуминиеви връзки са „враг“ на безшумния аспиратор. Препоръчваме ширмът да се монтира чрез PVC тръбен път, при който няма да има съпротивление заради гладката вътрешна повърхност, съответно няма да има наличие на излишен шум.

Разстоянието от аспиратора до плота трябва да е минимум 60см, ако плотът е електрически, и 75см, ако използвате газов плот.

Друга любопитна иновация при някои производители е така нареченото „отложено изключване“, което ще ви позволи да се наслаждавате на вече приготвеното ястие, без да се налага да ставате, за да изключите аспиратора си. Той ще го направи вместо вас.

Има и други интересни опции, които може да се предложат при определени модели. Например така наречената „boost“ функция, която позволява аспираторът да работи на по-висока от максималната си степен, но за ограничено време (около 5 минути), след това продължава да работи на максималната стандартна работна степен.

Air refresh позволява аспираторът да се включва автоматично веднъж на един час за кратък период от време, като по този начин ще имате свеж въздух в кухнята си през целия ден.

Индикаторите за замърсеност на филтрите създават удобство, понеже няма да се чудите кога е нужно да се почистват.

За да може Вашият аспиратор максимално дълго да бъде със същите параметри както в началото, почистването на филтрите и останалите елементи трябва да бъде регулярно.

Вече почти всички модели се предлагат с постоянни (миещи се) филтри, като те могат да се мият и в съдомиялна. Ако почистването става на ръка, е нужно да се използва неабразивен препарат с обезмазняващи свойства и леко топла вода.

 

Share:

ОЩЕ НОВИНИ

Как да изберем хубава пералня ?

Как да изберем хубава пералня ? - Има различни начини за избор на пералня, но ние препоръчваме да се започва от размера на мястото, което е предвидено за уреда. Стандартните размери на пералните с предно зареждане са: височина 85 см, ширина 60 см, дълбочина 50 – 60 см. Пералните с горно зареждане са малко по-високи (90 см) но за сметка на това са по-тесни (40 см). Следващ критерии за избор може да е системата на отваряне, дали с люк отпред или с горно зареждане.

Виж още

Как да изберем фурна за вграждане?

Как да изберем фурна за вграждане? - Перфектната фурна за вграждане притежава редица удобства: не заема много място, изолацията й е перфектна – нямате притеснения за стените на шкафа и се вентилира отдолу. На пазара можете да намерите модели с всякакви програми и екстри. Помислете добре имате ли нужда от толкова много екстри, а ние ще ви посочим основните, за които трябва да се замислите, защото наистина ще улеснят ежедневието ви и ще удължат живота на фурната.

Виж още

Мощен , но тих аспиратор – мит или реалност ?

Мощен , но тих аспиратор – мит или реалност ?

Виж още

ПЛАСТМАСОВИ ТРЪБИ ЗА АСПИРАТОРИ

Пластмасови въздуховоди за аспиратори - технология и иновации (Naber®). Това не са просто PVC тръби, а тръби за аспирация от най-висок клас със специални крила против завихряне и турболенция.

Виж още

ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ИМА НОВ ЕТИКЕТ 17 ное 2021

Повече от 25 години енергийния етикет помага на потребителите в Европейския съюз да избират енергийно ефективни продукти. Бързото технологично развитие на пазара обаче налага осъвременяване на етикета и отпадане на смесената скала , включваща много плюсове („+“), така че потребителите лесно да могат да разграничават най- ефективните технологии от останалите продукти. През 2021 г. влиза в сила нова схема за енергийно етикетиране на електроуредите, благодарение на която се очаква да се постигнат общи икономии на електроенергия в размер на 38 TWh на година, което се равнява на годишното потребление на страна като Украйна.

Виж още