Close
(0)
Няма продукти в кошницата.
Търси
Filters

Плотове за вграждане

Преглед като Таблица Списък
Подреди по
Показвай на страница
Снимка на Аспириращ индукционен котлон Bosch PVS851F21E Снимка на Аспириращ индукционен котлон Bosch PVS851F21E

Аспириращ индукционен котлон Bosch PVS851F21E

PVS851F21E
 • DirectSelect: директен, лесен избор на желаната готварска зона, степен на мощност и допълнителни функции.
 • CombiZone: по-голяма гъвкавост чрез комбиниране на 2 готварски зони за готвене
 • Индукция: бързо, прецизно готвене, лесно почистване и нисък енергиен разход.
 • AutoOn функция: стартира вентилационната система автоматично на степен 3
4 499,00 лв. с ДДС 3 999,00 лв. с ДДС
Снимка на Аспириращ котлон Elica NikolaTesla FIT, 60см и 70см Снимка на Аспириращ котлон Elica NikolaTesla FIT, 60см и 70см

Аспириращ котлон Elica NikolaTesla FIT, 60см и 70см

NikolaTesla Filter
2 999,00 лв. с ДДС
Снимка на Барбекю за вграждане SMEG PGF30B Снимка на Барбекю за вграждане SMEG PGF30B

Барбекю за вграждане SMEG PGF30B

PGF30B
929,00 лв. с ДДС
Бял индукционен плот Eurolux EIH6 TC2B FVW Бял индукционен плот Eurolux EIH6 TC2B FVW

Бял индукционен плот Eurolux EIH6 TC2B FVW

EIH6 TC2B FVW
Ultra Boost - Функция за ускоряване Изключващ и сигнализиращ Cooking Timer Функция Интелигентна пауза POT Detection технология
549,00 лв. с ДДС
Бял индукционен плот Eurolux EIH6 TC4B FVW Бял индукционен плот Eurolux EIH6 TC4B FVW

Бял индукционен плот Eurolux EIH6 TC4B FVW

EIH6 TC4B FVW
One Touch Сензорно управление POT Detection технология Ultra Boost - Функция за ускоряване Изключващ и сигнализиращ Cooking Timer Функция Интелигентна пауза
720,00 лв. с ДДС
Снимка на Бял стъклокерамичен плот Bosch PKE652CA1E Снимка на Бял стъклокерамичен плот Bosch PKE652CA1E

Бял стъклокерамичен плот Bosch PKE652CA1E

PKE652CA1E
 • Управление с въртящи копчета
 • U-Facette – скосени ръбове
 • 9 степени на мощност
 • ColorGlass: бялото стъкло
549,00 лв. с ДДС
Бял стъклокерамичен плот Eurolux ECH4 TC4MAX FVW Бял стъклокерамичен плот Eurolux ECH4 TC4MAX FVW

Бял стъклокерамичен плот Eurolux ECH4 TC4MAX FVW

ECH4 TC4MAX FVW
599,00 лв. с ДДС
Снимка на Газов плот Bosch PCP6A5B90 Снимка на Газов плот Bosch PCP6A5B90

Газов плот Bosch PCP6A5B90

PCP6A5B90
569,00 лв. с ДДС
Газов плот Gorenje GC321B Газов плот Gorenje GC321B

Газов плот Gorenje GC321B

GC321B

Газов стъклокерамичен плот Размери (ШхВхД): 30 × 13,2 × 52 см Обезопасени газови котлони

EAN: 3838782383687

Арт. код: 735211

429,00 лв. с ДДС 419,00 лв. с ДДС
Снимка на Газов плот PYRAMIS 30CF 242 , INOX , 2 газови котлона Снимка на Газов плот PYRAMIS 30CF 242 , INOX , 2 газови котлона

Газов плот PYRAMIS 30CF 242 , INOX , 2 газови котлона

30CF 242
230,00 лв. с ДДС 216,20 лв. с ДДС

Плотове за вграждане

Надали някой може да си представи кухня без поне един котлон. Какви са във вашата кухня? Има различни видове котлони, като основно се разделят на газови и електрически. Газовите са с открит пламък и се захранват с природен газ от бутилка или директно от жилищен газопровод. Електрическите от своя страна, също се разделят на няколко вида, като все още най-популярни са тези с чугунена плоча. Малко по-скъпа алтернатива са керамичните плотове за вграждане, които имат гладка повърхност, под която се намират бързо загряващи реотани. Не толкова познат и едва сега навлизащ масово вариант са индукционните котлони. Те работят на ток, но принципа им на работа е коренно различен от този на останалите котлони. В тази статия можете да прочетете всъщност как работят и за основните им предимства и недостатъци.

Принцип на работа

Индукционните котлони, за разлика от останалите котлони загряват директно съда за приготвяне на храната, без да имат нагряващ елемент. Това се получава чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда. Директно казано, когато магнитен материал се постави в това електромагнитно поле в него се индуцира енергия и той се загрява.

 1. Захранва се бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле.

 2. Полето прониква в метала на съда за готвене и индуцира токове създавайки топлина.

 3. Топлината генерирана в съда се предава на съдържанието му.

 4. Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.

Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, много е важно съдът да е от феритен материал – например желязо. Материали като алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни котлони. Това означава, че за готвене с тези котлони са необходими железни или стоманени тенджери и тигани.

Предимства
 • Енергийна ефективност – Индукционните котлони са значително по-икономични от другите електрически котлони. Енергията, която изразходват е малко по-малко от нормалните плочи, но освен това тя се изразходва до два пъти по-ефикасно. Това се дължи на факта, че се загрява директно съда, а не загряващ елемент, който чрез топлообмен (при който има загуби) да предава топлина на съда. Като цяло индукционните котлони са около два пъти по-икономични от останалите електрически котлони.

 • Контрол – Загряването става веднага след включване на котлона и поставяне на съда – подобно на газовите котлони не се налага да се изчаква загряване на загряващ елемент. Също така промените в силата стават веднага след като завъртите копчето.

 • Безопасност – Самият котлон е студен и дори на най-голяма мощност не се затопля. Това означава, че вие (а и малчуганите около вас) няма как да се изгорите на котлона. Внимание – съдът може да бъде топъл!

 • Комфорт – Тъй като не се губи енергия за самото затопляне на съда, вашата кухня като цяло ще бъде по-хладна отколкото със стандартните електрически или газови котлони.

 • Чистота – Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане докато се изчисти.

Недостатъци
 • Специални съдове – Нуждата от използване на специални съдове е най-основният недостатък на индукционните котлони. Както казахме вече съдовете трябва да са от феритен материал (които реагират на магнит) като желязо или стомана и съдове от алуминий, мед и стъкло не са използваеми. Друго изискване е дъното да бъде абсолютно плоско – ако има дори малки извивки няма да се получава равномерно загряване. Тъй като контролирането на температурата често се извършва с поредици включване и изключване на магнитното поле е възможно в много тънък съд храната да прегори. Най-добре е при покупка на съдове е да се проверява в спецификациите им дали са подходящи за индукционни котлони. Някои фирми предлагат специализирани продуктови линии.

 • Внимание при готвенето – Важно е съдовете върху котлона да съдържат течност или храна, да не са празни за да може топлината да се абсорбира. В противен случай, може да се стигне до прегряване и повреди на съда поради рязкото увеличаване на температурата.

 • Нова технология – Ограничен избор от продукти – както за плотове, така и за съдове. Също така и цените са по-високи от тези на конвенционалните варианти.

Заключение

Дали индукцуонните котлони са най-добрият избор за вас можете да прецените сами, но едно е сигурно - те ще продължават да набират популярност, тъй като имат възможности далеч над тези на конкурентните утвърдени технологии.

AspiratorBG е специализиран онлайн магазин за уреди за вграждане (аспиратори, фурни, стъклокерамични плотове за вграждане, мивки, хладилници, съдомиялни ...) При нас може да откриете всичко на конкурентни цени и с безплатна доставка до всяка точка на България.

Мин: 189,00 лв. Макс: 3 999,00 лв.
лв.189 лв.3999
Мин: Макс:
Мин: Макс:
Производители