Ютии и парни станции

При избор на ютия, най-важният елемент е покритието на гладещата повърхност.

Неръждаема стомана – инокс
Ютиите от неръждаема стомана са най-евтини и по-малко качествени, и с висок риск на залепване на дрехите. Повърхността се нагрява и изстива бавно. Доста по-тежки са от останалите ютии, което е сериозен недостатък. Повърхността се почиства лесно, без опасност от надрасквания.

Алуминиево покритие
Ютиите с алуминиеви полирани плочи са също евтини. Плочата се нагрява и изстива бързо. Сравнително леки са, и се плъзгат добре по повърхността на дрехите. Основни недостатъци на алуминия са, че се драска лесно и по драскотините се събира нагар. Проблем е също нежеланият блясък, който алуминият оставя по вълнените платове. Поради бързото загряване на плочата, ютиите се правят с по-малка мощност и по-слаба пара. Алуминиевите плочи продължават да се ползват в модерните ютии, но вече със специално покритие.

Тефлоново покритие
Тефлонът е незаменим при гладенето на синтетика при ниски температури, а вълнените тъкани не блестят при директно гладене. Вероятността да залепите или изгорите някоя дреха е минимална. Почистването на тефлона трябва да бъде с мек парцал, тъй като проблема с драскането остава и за това покритие.

Керамично покритие
Керамичното покритие е с доста по-високи показатели за якост. Чисти се лесно, без опасност от надраскване. Плъзга се леко по повърхността на дрехите. Тези ютии се правят доста по-мощни и по-тежки, което гарантира добра продължителност на парата. Недостатъците са, че трябва да се пази покритието от падане на пода или удар с нещо твърдо, тъй като има опасност от отчупване.

Посребрена плоча
С повърхността Exel Anodium, ютията се плъзга прекрасно по всички тъкани, леко се чисти и не се драска дори от телена четка.

Лазерно обработена плоча
Покритието при тази система е част от нагреваемата плоча. Качествата се дължат на много финото набраздяване на повърхността на метала, което предотвратява залепването. Тази система е много добро съчетание между здравина, удобство при поддръжка и без вероятност от изгаряне на дрехите. Покритието е удароустойчиво, не се деформира и не се надрасква.
При някои по-скъпи модели се използва и покритие от титан, металокерамика и др, различни комбинации от материали и покрития.

Сила на парата

Съвременните ютии имат регулатори на парата с капацитет 15-30 г/мин. При гладене на по-груби тъкани е полезна фукцията “ударна пара” с бутон, който впръсква до 85 г/мин. Така парният удар прониква под високо налягане и в най-плътните и трудни за разглаждане места. На пазара вече се предлагат и модели с вертикална пара. При нея, когато гладещата повърхност е във вертикално положение, с натискане на бутон, ютията мощно изпуска парен облак. Тази функция позволява дрехите да се гладят надиплени или на закачалка, бързо и качествено, без дъска. Чрез вертикалната пара може още, да гладите щори и пердета и да освежавате дамаските на мебелите. За освежаване е необходимо да впръскате парата от разстояние 20-30 см, след което да забършете с чист парцал. Силата на парата е в пряка зависимост от мощността на ютията.

Мощност

Мощността на ютиите варира от 1200 до 3500 W. Мощността оказва влияние за по-бързото загряване на гладещата повърхност и силата на парата. За домашна ютия обикновено 2000 W са достатъчни.

Самоизключване

Функцията самоизключване е изключително полезна, особено ако имате малки деца. Когато ютията е оставена неподвижно в хоризонтално положение, тя се самоизключва след 30 секунди, а ако я оставите неподвижна във вертикално положение, тя ще се изключи след 8 минути. Веднага щом се раздвижи ютията, тя се включва и гладенето може да продължи. Тази екстра пести енергия, предпазва от дрехите от прегаряне и възникване на евентуален пожар. На някои модели има индикатор за остатъчна топлина , която е също много полезна функция.

Системи за почистване

Anti-Calc система
Тази система защитава от натрупването на котлен камък. Особено подходяща за тези, които живеят в район с по-твърда вода. Котления камък запушва дюзите, влошава подаването на пара и дори може да зацапа гладените тъкани.

Самопочистващи се ютии
При самопочистващите ютии, с натискането на отделен бутон дюзите се продухват с много пара.

Антикапкова система
Тя предотвратява прокапването на вода, когато резервоарът на ютията е пълен, работи на ниска температура и не се образува пара. Това се постига благодарение на биметална пластина, която под 100 градуса се огъва и затваря притока на вода.

Освен всички изброени по-горе параметри е добре да имате в предвид още дължината на кабела, дръжките и теглото на ютията.Сравнение на продукт (0)


Компактен паро генератор Bosch TDI902836A

Компактен паро генератор Bosch TDI902836A   Мощност &nb..

179.00лв 229.00лв

Компактен паро генератор Bosch TDI903231A

Компактен паро генератор Bosch TDI903231A     Мощност &..

199.00лв 269.00лв

Парна ютия Bosch TDA5028010

Парна ютия Bosch TDA5028010   Ключови характеристики  ..

129.00лв

Парна ютия Bosch TDA5029210

Парна ютия Bosch TDA5029210       Мощност   ..

125.00лв 174.00лв

Парна ютия Bosch TDA503011P

Парна ютия Bosch TDA503011P         Ключови характер..

139.00лв 169.00лв

Парна ютия Bosch TDA703021I

Парна ютия Bosch TDA703021I         Ключови характеристик..

159.00лв 199.00лв

Уред за гладене с пара Tefal DR8085

ХарактеристикиМощност, W1500 WРегулираща се пара, g/min24 g/minВреме за загряване, s45 sДе..

149.00лв

Ютия Gorenje SIH 2600GC

Ютия Gorenje SIH 2600GCТехнически характеристики Мощност на нагревателя (мин-макс): 2,6..

79.99лв

Ютия Rowenta DW9230, 2750W, Auto off

ХарактеристикиМощност, W2750 WРегулираща се пара, g/min0-50 g/minУдарна пара, g/min220 g/m..

206.00лв

Показва 1 до 9 от 9 (1 страници)
Ютии, парни, станции, Дребна, бяла, техника